Jídlo a pití

K tradičním pokrmům podávaných na poloostrově Chalkidiki patří pastítsio, což je pokrm připravený z těstovin, mletého masa a rajčat. Vše se vyskládá do pekáče a nechá se několik minut zapéci v troubě.

Zelenina patří na poloostrově Chalkidiki k základním potravinovým surovinám, které se konzumují denně, a to jak ve stavu syrovém, tak i teplně zpracovaném. Místní specialitou je zeleninový salát choriátiki, který obsahuje papriky, rajčata, ledový salát, okurky, čerstvé olivy a nakrájený ovčí sýr.

Sýry patří k velmi oblíbeným surovinám, které zpravidla tvoří alespoň doplňkovou surovinu hlavních pokrmů. Zatravněné kopce a horské pastviny jsou poseté ovcemi a kozami, které poskytují tu nejkvalitnější surovinu pro výrobu delikatesních sýrů. K místním delikatesám patří ovčí sýr, ze kterého se připravují grilované špízy.

Nedílnou součástí téměř všech pokrmů je olivový olej, který se na ostrově zpracovává z vypěstovaných plodů. Díky velmi příznivému klimatu, který je obzvláště vhodný pro růst a zrání olivovníků, má olej specifickou chuť, vůni a vysokou kvalitu.

Poloostrov Chalkidiki je proslulé včelařstvím, na území se tomuto oboru věnuje přes 6 500 včelařů, kteří ročně vyprodukují 1 910 tun medu. Medem si místní obyvatelé sladí čaj a používají ho jako hlavní složku pro výrobu nejrůznějších dezertů.

K oblíbeným místním produktům patří marmeládové speciality, které se připravují z místně vyprodukovaného ovoce. Marmelády obsahují větší kusy ovoce, jsou připravovány dle tradičních receptů a disponují vysokou kvalitou a jedinečnou chutí.

Z tvrdé pšenice, která se na poloostrově hojně pěstuje, připravují místní obyvatelé chléb a pečivo, které je obzvláště bohaté na proteiny, vitamíny a aminokyseliny. Pečivo se konzumuje každodenně, zpravidla slouží i jako příloha k hlavním pokrmům.